Kiflice sa margarinom
Ove kiflice su brze, ne ostavlja se testo da kisne izmedju mešenja a na kraju budu premekane vadzušaste i preukusne. Sastojci: 500...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/kiflice-sa-margarinom.html
Ove kiflice su brze, ne ostavlja se testo da kisne izmedju mešenja a na kraju budu premekane vadzušaste i preukusne.
Sastojci:
- 500 ml vode
- 40 gr svežeg kvasca
- 20 gr šećera
- 20 gr soli
- 2 kašike ulja
- 250 gr margarina, ako je post onda posnog margarina
- oko 1 kg brašna ( 900 gr potrošeno za mešenje ) t-400, meko
- 1 žumance
Priprema:Toploj vodi dodati kvasac i šećer pa proešati.Dodati pola brašna, so i pola margarina i opet izmešati.Margarin najbolje da je sobne temperature, lakše će se umesiti.Dodavati postepeno brašno pa umesiti testo.Testo dobro izraditi pa preliti sa uljem i ostaviti 5 minuta samo, da ulje malo upije u testo.Zatim testo podeliti na tri dela.Svaki deo razvući u krug.Od preostalog margarina ostaviti jednu kašiku, ne previše.Na prvi krug namažite pola preostalog margarina, poklopite drugim krugom pa premažite sa ostalim margarinom i poklopite sa trećim krugom.Stisnite malo rukom pa razvucite testo u veliki krug.Isecite ga na 4 pa na 8 delova i onda još svaki na 2 ili 3 dela, zavisno kolike kiflice želite.Umotajte, pa poslažite u pleh, zatim premažite umućenim žumancetom ili otopljenim margarinom ili oba.Ako je post nemojte žumancetom nego samo posnim margarinom.Kada poslažete i premažete kiflice, onda uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.Kiflice će taman da odstoje dok se rerna ne zagreje.Staviti da se peku 15 – 20 minuta, zavisno od rerne.Pečene kiflice dok su još u plehu premazati sa oni margarinom što ste ostavili tj margarin malo otopite kada vidite da će kiflice biti pečene, pa tek onda vadite iz pleha.Prijatno.