Bosanska baklava
Moja kuma pravi pravu, tradicionalnu, Bosansku baklavu. Nisam probala nigde bolju. Čudno je to što je jedem već nekoliko godina a nikad nis...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/bosanska-baklava.html
Moja kuma pravi pravu, tradicionalnu, Bosansku baklavu. Nisam probala nigde bolju. Čudno je to što je jedem već nekoliko godina a nikad nisam pitala za recept. Ovaj put jesam, a uspela sam da uslikam poslednja parčad.
Sastojci:
- 1 kg gotovih, tankih kora za baklavu
- 500 gr seckanih oraha
- 500 gr mlevenih oraha
- 1 kg šećera
- 250 gr maslaca
- 2 limuna
- štap vanile
Priprema:
Otopiti
maslac.
Pomešati
orahe i 250gr šećera.
U pleh
staviti 5 kora i poprskati ih rastopljenim maslacem.
Staviti
preko 2 kore, pa posuti orasima.
Kora
na koju idu orasi se ne preliva da se ne bi orasi slepili.
Tako
uraditi do kraja, a na kraju staviti 3 kore, poprskati i njih pa iseći u
romboide ili trouglove.
Ugrejati
rernu na 150 stepeni i peći baklavu dok ne dobije zlatno – bronzanu boju.
Ostatak
šećera i toliko vode, da prekrije šećer s’ prsta staviti da provri i
kuvati 5 minuta.
U tu
smesu dodati štap vanile i kolutove limuna. Limunu izvaditi koštice, štap
izvaditi pre zalivanja.
Toplim
prelivom zaliti baklavu, poslagati kolutove limuna, pa ostaviti sve da se
hladi, stisnutu nekom tepsijom.
Baklavu
najbolje poslužiti sutradan.