Pita sa bundevom – Bundevara
Poslastica jesenje trpeze je definitivno bundevara. Sigurna sam da svako od vas ima neki svoj proveren, bakin recept, pa tako i mi. Za one ...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/pita-sa-bundevom-bundevara.html
Poslastica jesenje trpeze je definitivno bundevara. Sigurna sam da svako od vas ima neki svoj proveren, bakin recept, pa tako i mi. Za one koji još nisu spremali ovakvu vrstu pite delimo naš recept.
Sastojci:
- 1 kg bundeve
- 500 gr tankih kora
- 20 kašika šećera ( može po ukusu, ali ispod 20 kašika je premalo – mi inače ne jedemo preslatko )
- 1oo ml ulja
- 100 ml vode
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:Bundevu izrendati, pa dodati šećer.Izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.Bundeva će pustiti sok, ali ja je ne cedim, ja sa tim sokom izmažem kore.Podeliti zatim kore na 4 dela.Rernu uključiti da se zagreje na 220 stepeni.Uljem premazati pleh.Uzeti jedan deo kora, kod mene je to 4 kore.Premazati prvu sa uljem, tanko četkicom, pa staviti drugu i namazati sa vodom, pa treću kombinujući malo ulja i malo vode.Kada stavim četvrtu ja nju ne premazujem jer uzmem jednu četvrtinu smese sa bundevom i malo tog soka što je bundeva pustila.Fil od bundeve nanesem na 2/3 kore, ali na užoj strani, pa tako i umotam.Tako uradim sva četiri rolatića sa bundevom i poslažem u pleh, premažem sa uljem i vodom i stavim da se peče na 200 stepeni 5 minuta, pa smanjim na 180 da se ispeče do kraja.Kada stavim na ovako jaku temperaturu onda dobijem odgore baš hrskavu koricu.Ohladiti bundevaru i posuti sa šećerom u prahu i poslužiti.Prijatno.