Brza pita sa heljdinim brašnom
Sastojci : 1/3 praziluka – bilo koji deo 200 gr svežih šampinjona 1 kašičica morske soli 3 kašike heljdinog brašna 2 kašike ražanog...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/brza-pita-sa-heljdinim-brasnom.html
Sastojci :
- 1/3 praziluka – bilo koji deo
- 200 gr svežih šampinjona
- 1 kašičica morske soli
- 3 kašike heljdinog brašna
- 2 kašike ražanog brašna
- 1 kašika svinjske masti ili 2 kašike maslinovo ulja ( mast koriste oni koji su na hrono ishrani i ona se koristi pri termičkoj obradi, a za salate se koristi maslinovo ulje, ne koristi se suncokretovo. )
- 3 cela jaja
- 1 kašičica, ravna sode bikarbone
Priprema:
Iseckati na kolutove praziluk, dodati malo soli, pola kašike masti i vode.
Ostaviti da se dobro izdinsta.
Zatim dodati iseckane na listiće šampinjone, ne rendati ih nego seckati, da budu nešto deblji.
Dodati i njih, sačekati da puste vodu i mešati.
Kada su gotovi ocediti višak vode.
Ulupati žicom jaja i još malo soli, zatim preostale pola kašike masti, heljdino i ražano brašno i sodu bikarbonu.
Sve umutiti pa na kraju dodati praziluk i šampinjone i opet umutiti.
Dok to radite rerna se zagreva na 220 stepeni.
U tepsiju staviti papir za pečenje pa istresti smesu. Kosristiti manji pleh, a može i uski kalup za hleb.
Staviti da se peče.
Peći nekih 15 – 20 minuta zavisno od rerne.
Proverite čačkalicom ako niste sigurni.
Treba da je pod prstima mekana, pazite da ih straha da nije pečena je ne presušite.
Izvadite iz rerne, prohladite, isecite i premažite ajvarom, sjajno!
Prijatno.