Fileti kisele paprike
Sastojci: Za 9 kg paprike – rastvor za kuvanje: 1l sirćeta 3l vode 8 kašika šećera 8 kašika soli 100 ml ulja 1 konzervans i 1...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/fileti-kisele-paprike.html
Sastojci:
Za 9 kg paprike – rastvor za kuvanje:
- 1l sirćeta
- 3l vode
- 8 kašika šećera
- 8 kašika soli
- 100 ml ulja
- 1 konzervans i 1 vinobran
- 1 kesica bibera u zrnu ( prvo ga oprati i ocediti )
Zaliv:
- 3l vode
- 1, 5 l sirćeta
- 8 kašika šećera
- 5 kašika soli
- 1 konzervans i 1 vinobran ( ko neće neka izostavi )
- 1 kesica bibera u zrnu ( opran i ocedjen )
Priprema:
Paprike oprati pa odstraniti peteljke i zrno i opet oprati.
Pripremiti masu za kuvanje.
Staviti da provri pa spustiti papriku. Zavisno kolia vam je šerpa, a najbolje je u njoj, veća je površina.
Spustiti i čekati da provri.
Kad provri kuvati 2 – 3 minute, videćete kako će paprika da nabubri i podigne se.
Vaditi u drugi čist sud da se ocedi.
Tako uraditi sa svom paprikom.
Doks e paprika hladi tegle staviti na 100 stepeni u rernu da se sterilizuju, oko 10 minuta.
Izvaditi, prohladiti da možete da ih uhvatite i redjati u tegle.
Dok redjate u tegle staviti zaliv sa prokuva. Sve sastojke sjediniti i kad provri skloniti.
Kada je zaliv topao prelivati paprike, staviti rešetkicu da drži papriku u zalivu.
Staviti celofan i gumicama pričvrstiti, pa staviti poklopac.
To je sasvim dovoljno kada se stavlja konzervans.
Ako stavljate bez, onda kad zaliv prokuva sklonite i sa vrelim zalivom prelivajte papriku, zatvorite tegle sa čistim, po mogućsvu novim zatvaračima i okrenite ih naopaku, tako će povući vakuum poklopci i neće doći do kvarenja.
U drugom slućaju kada zalijete i zatvorite tegle možete da zagrejete rernu na 150 stepeni, poslažete tegle i zatvorite a rernu ugasite.
Ostavite tako preko noći da se sve ohladi.