Italijanske kalcone
Sastojci : 350 gr brašna 2 dcl vode 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 2 jaja 1 dcl ulja Za fil: 250 gr mleven...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/italijanske-kalcone.html
- 350 gr brašna
- 2 dcl vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 1 dcl ulja
Za fil:
- 250 gr mlevenog mesa
- 150 gr šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 1 paprika
- 1 paradajz
- 2 dcl soka od paradajza
- 150 gr parmezana
Za premaz:
- 1 jaje
- susam ili kim za prosipanje
Priprema:
Brašno
prosejte i pomešajte sa solju. U mlaku vodu dodajte kvasac sa kašičicom šećera
i ostavite desetak minuta da nadođe.
Nadošli kvasac dodajte brašnu, zatim
dodajte jaja i ulje. Zamesite testo i ostavite oko 40 minuta na toplom da se
udvostruči.
Nadošlo testo premesite i podelite na 7-8 loptica. Svaku lopticu
pojedinačno rastanjite na veličinu manjeg tanjira.
Fil: Luk iseckajte i propržite na ulju da se zastakli. Dodajte
mleveno meso i propržite, zatim dodajte šampinjone i njih popržite sa mesom,
posolite, pobiberite i dodajte suvih začina.
Svaki rastanjeni deo testa
premažite (mažite u jednoj polovini jer se testo presavija) prvo sokom od
paradajza, pospite origanom, malo proprženog fila, komad isećenog paradajza,
paprike i narendanog sira.
Rasporedite fil da ima podjednako za svaku kalconu.
Presavijte, sastavite krajeve i presavijajte ih prema sredini tako
da dobijete malu ogradicu.
Prebacite u nauljen pleh, premažite ih jajetom i pospite kimom ili
susamom.Ostavite još desetak minuta da odstoje. Za to vreme uključite rernu na
250 stepeni.
Pecite dok ne porumene. Poslužite kalcone tople.
Prijatno.
Prijatno.