Krofne
Njeno veličanstvo krofna. Veoma rado vidjen gost, omiljena i medju mladima i medju starima već generacijama se prenosi kao nasledstvo. Fa...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/krofne.html
Njeno veličanstvo krofna. Veoma rado vidjen gost, omiljena i medju mladima i medju starima već generacijama se prenosi kao nasledstvo. Fantastično mekane, a iznutra potpuno šuplje. Zato vam u ovom videu predstavljamo način na koji mi to radimo. Mera je za 30 krofni.
Sastojci:
- 400 ml mleka
- 50 ml ulja
- 40 gr kvasca
- 2 cela jaja
- 1 kašika šećera
- 1 prstohvat soli
- 700 gr brašna + 50 gr za pospipanje + 50 gr koje sam dodala da završim mešenje testa
Priprema:Kvasac nije potrebno da kisne.U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati.U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti žicom za mućenje.Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so.Opet izmešati.Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom.Tome dodati još 50 gr brašna.Testo će biti mekano i lepiće se za ruke, ali tako treba.Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.Malo testo premesite, sve ivic ubacite unutra.Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm.Vadite modlom, veličine koju želite krofne.Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati.Kada isečet ekrofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta.Zagrejte dosta ulja, ja sam stavila 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto.Obavezno poklopite do okretanja.Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.Sada se ne poklapa.Pečene krofne izbadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja.Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili, pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom.Prijatno.