Panj torta

Panj torta je originalna i tradicionalna torta Francuske. Najčešće se priprema za Božić. Da bih pronašla originalni recept prevrnula sam go...

Panj torta je originalna i tradicionalna torta Francuske. Najčešće se priprema za Božić. Da bih pronašla originalni recept prevrnula sam gomilu francuskih blogova. Da, našla sam i delim sa vama. Mogu vam reći da je torta savršena u svakom smislu te reči. Razlikuje se dosta od naših verzija, liči ali je ova ipak nešto najbolje što sam probala u poslednje vreme.


Kora:
  • 6 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
Krem:
  • 6 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 250 gr putera
  • 200 gr šećera u prahu
  • 150 gr jake, crne čokolade
Još:
  • 50 gr šećera ( ja sam stavila 2,5 kašike )
  • 50 gr oraha ( ja sam stavila punu šaku )

    Priprema:
    Zagrejte renu na 200 stepeni dok pripremite koru.
    Ulupati belanca sa šećerom u jak šne i mutiti dok se šećer ne otopi.
    Dodati zatim mlevene orahe i brašno i lagano umešati sve zajedno.
    U pleh od rerne staviti papir za pečenje ispod kojeg smo pleh premazali uljem.
    Istresti smesu i peći 15 minuta.
    Pečenu koru odmah uviti u mokru krpu i ostaviti da se hladi.
    Lako ćete saviti jer je kora baš mekana.
    Na paru skuvati žumanca i šećer.
    Kuvati otprilike 15 minuta.
    Skloniti pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa ostaviti da se hladi.
    Za to vreme otopiti šećer ( onih 50 gr ) pa dodati orahe i sve istresti na podmazan pleh i ostaviti da se hladi.
    Orasi će se brzo ohladiti, pa je potrebno samleti ih na sitnu rešetku, da bude fino mleveno.
    Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodati ohlađen krem sa čokoladom i miksirati.
    Dodati na kraju mlevene karamelizovane orahe pa sve izmešati.
    Odmotati koru pa naneti 3/4 fila, uviti rolat i ostatkom fila namazati rolat okolo.
    Po želji dodatno dekorisati.
    Panj tortu držati u frižideru 2h pa je onda možete poslužiti.

Slični recepti

Torte 4053609923206508720

Постави коментар

emo-but-icon

Kako ocenjujete naše recepte?

Popularno

Novo

Utisci

item