Panj torta
Panj torta je originalna i tradicionalna torta Francuske. Najčešće se priprema za Božić. Da bih pronašla originalni recept prevrnula sam go...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/panj-torta.html
Panj torta je originalna i tradicionalna torta Francuske. Najčešće se priprema za Božić. Da bih pronašla originalni recept prevrnula sam gomilu francuskih blogova. Da, našla sam i delim sa vama. Mogu vam reći da je torta savršena u svakom smislu te reči. Razlikuje se dosta od naših verzija, liči ali je ova ipak nešto najbolje što sam probala u poslednje vreme.
Kora:
Kora:
- 6 belanaca
- 5 kašika šećera
- 100 gr mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Krem:
- 6 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 250 gr putera
- 200 gr šećera u prahu
- 150 gr jake, crne čokolade
Još:
- 50 gr šećera ( ja sam stavila 2,5 kašike )
- 50 gr oraha ( ja sam stavila punu šaku )
Priprema:Zagrejte renu na 200 stepeni dok pripremite koru.Ulupati belanca sa šećerom u jak šne i mutiti dok se šećer ne otopi.Dodati zatim mlevene orahe i brašno i lagano umešati sve zajedno.U pleh od rerne staviti papir za pečenje ispod kojeg smo pleh premazali uljem.Istresti smesu i peći 15 minuta.Pečenu koru odmah uviti u mokru krpu i ostaviti da se hladi.Lako ćete saviti jer je kora baš mekana.Na paru skuvati žumanca i šećer.Kuvati otprilike 15 minuta.Skloniti pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa ostaviti da se hladi.Za to vreme otopiti šećer ( onih 50 gr ) pa dodati orahe i sve istresti na podmazan pleh i ostaviti da se hladi.Orasi će se brzo ohladiti, pa je potrebno samleti ih na sitnu rešetku, da bude fino mleveno.Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodati ohlađen krem sa čokoladom i miksirati.Dodati na kraju mlevene karamelizovane orahe pa sve izmešati.Odmotati koru pa naneti 3/4 fila, uviti rolat i ostatkom fila namazati rolat okolo.Po želji dodatno dekorisati.Panj tortu držati u frižideru 2h pa je onda možete poslužiti.