Podvarak
Jedno od naših najomiljenijih jela. Kiseli kupus sa suvim mesom, ko bi mu odoleo. Ovo je recept moje bake i na taj način i ja spremam pod...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/podvarak.html
Jedno od naših najomiljenijih jela. Kiseli kupus sa suvim mesom, ko bi mu odoleo. Ovo je recept moje bake i na taj način i ja spremam podvarak, tačnije, sva jela od kiselog kupusa spremam po bakinim receptima i nema da omanem.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa (1, 5- 2 kg),
- 1 glavica crnog luka,
- ulje ili mast (200 ml )
- suva slanina, suvo meso, krmenadle, ćuretina, piletina ( po izboru )
- lovorov list
- mlevenog bibera po ukusu
Priprema:Kupus sitno iseći, ne kao za salatu, krupnije. Probati ga pa ako je preslan oprati ga u vodi i ocediti.U šerpu stavite ulje ili mast i propržite sitno iseckan luk kome smo dodali iseckanu slaninu. Ako dodajete sirovo meso onda ga stavite sa lukom i slaninom i malo rpdinstajte. Ako ćete dodati samo suvo meso onda ne morate. Damo ga dobro operite u vodi.U tu mesu luka i slanine dodajte kupus i propržite ga još 10-15 minuta.Najbolje bi bilo ako imate glinenu posudu, ako ne, dobra je i vatrostalna činija.Smesu kojus te dinstali izmešajte, dodajte lovorov list i biber pa sve istresite u glinenu posudu. Ako dodajete suvo meso onda komade pozabadajte u kupus, dolijte čašu vode i stavite u rernu na 200 stepeni da se zapeče. Poklopite i ostavite u rerni 1h. Posle 1h pogledajte da li je voda isparila i da li je kupus omekanio. Ako nije, dolijte još malo vode pa vratite u rernu. Za nekih 2h sve bi trebalo da je gotovo.Služite uz proju, kiselo mleko, pire ili baren krompir.