Pusla torta
Kora: 6 belanaca 200 gr šećera 1 sok od pola limuna Fil: 6 žumanaca 6 kašika šećera 2 kašike gustina 500 ml mleka 200 ml...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/pusla-torta.html
- 6 belanaca
- 200 gr šećera
- 1 sok od pola limuna
Fil:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 2 kašike gustina
- 500 ml mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 400 gr višanja
Dekorisanje:
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
U činiju staviti belanca, sok od limuna i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati 1 po 1 kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi i smesa postane čvrsta. Tempsiju obložiti papirom za pečenje, sipati smesu za koru i ravnomerno rasporediti.
Rernu zagrejati na 100*C i staviti koru da se suši oko jedan i po sat. Koru izvaditi iz tepsije tek kada se skroz ohladi.
Umutiti penasto žumance sa šećerom, dodati gustin i promešati. Zagrejati mleko, sipati smesu od žumanaca i kuvati uz neprekidno mešanje dok se krem ne zgusne.
Ostaviti da se krem ohladi. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a zatim postepeno dodavati krem.
Fil podeliti na dva dela i u jedan deo dodati oceđene višnje. Koru preseći po dužini na dva dela. Donju koru staviti na tacnu, premazati filom od višanja, preklopiti drugom korom i premazati žutim filom.
Tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.
Prijatno!
Rernu zagrejati na 100*C i staviti koru da se suši oko jedan i po sat. Koru izvaditi iz tepsije tek kada se skroz ohladi.
Umutiti penasto žumance sa šećerom, dodati gustin i promešati. Zagrejati mleko, sipati smesu od žumanaca i kuvati uz neprekidno mešanje dok se krem ne zgusne.
Ostaviti da se krem ohladi. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a zatim postepeno dodavati krem.
Fil podeliti na dva dela i u jedan deo dodati oceđene višnje. Koru preseći po dužini na dva dela. Donju koru staviti na tacnu, premazati filom od višanja, preklopiti drugom korom i premazati žutim filom.
Tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.
Prijatno!