Šampita
Nisam se usudjivala da napravim šampitu posle prvog neuspeha. Odvažih se ja, sad sa drugim receptom. U prvom receptu se pravio gusti sirup...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/sampita.html
Nisam se usudjivala da napravim šampitu posle prvog neuspeha. Odvažih se ja, sad sa drugim receptom. U prvom receptu se pravio gusti sirup od vode i šećera i to se vruće dodavalo umućenom belancima, pa se dodala kašika limunovog soka i ispalo je to fino ali meni se taj krem razvlačio, nije bio onako kompaktan, pa sam to preručila i napravila sjajnu sušenu koru ( beze koru), tako da znate, kad vam šampita ne uspe uvek možete da osušite koru a od žumanca napravite krem i nema bačenog materijala. Sad sam probala da napravim šampitu na drugi način,da pasterizujem belanca i uspela mi je. Oba puta sam koristila lisnato blok testo za kore.
Sastojci:
- 7 belanaca
- 400-500gr šećera ( po ukusu )
- sok od 1/2 limuna
- 3 vanilin šećera
- 1 blok testo (250gr)
Priprema:
Blok testo tanko razvući pa ispeći koricu na okrenutoj tepsiji. Peći na 220 stepeni 5-10 minuta. Izbockati je pre pečenja da se ne naduva i ne peći je jako, samo da fino pžuti. Pečenu koricu poprkati malo vodom, samo malo pa pokriti krpom. Na taj način će se lakše preseći.
Koru presecite na pola i jedan deo koji je ceo stavite na dno djuveč tepsije ili kalupa. Drugi deo isecite u kvadrate, najbolje nožem za picu.
Ulupajte belanca žicom, ne jako, da se zapene. Stavite na vatru posudu sa vodom i kad provri stavite posudu sa belancima. Pazite da vam ne provri. Postepeno doadvajte šećer i vanilin šećer i mešajte žicom. Smesa je gotova kad se sešer otopio a nije provrilo. ne treba da provri, nego samo da se pasterizuje.
Skinite sa vatre i počnite sa mućenjem. Mutite najvećom brzinom da se masa udvostruči pa dodajte dok od limuna i nastavite mućenje.
Treba da se malo duže muti, da se ne zabrinete. Smesa treba da je jako gusta,kao jak šne kad sušite koru. Kad okrenete posudu da ne curi.
Istresite i rasporedite smesu po kori sa vlažnim nožem,pa poklopite sa isečenim kavadratima.
Šampitu ostavite u frižideru najmanje 12h, pa pospite šećerom u prahu i poslužite.