Krompir iz rerne sa šampinjonima i prazilukom
Predivan prilog mesu ili glavno posno jelo. Praziluk je dao onu fantastičnu slast jelu, a sve je tako sočno i preukusno. Sastojci: 1...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/krompir-iz-rerne-sa-sampinjonima-i.html
Predivan prilog mesu ili glavno posno jelo. Praziluk je dao onu fantastičnu slast jelu, a sve je tako sočno i preukusno.
Sastojci:
- 1 tanji praziluk
- 400 gr sitnijih šampinjona
- 4 veća krompira
- 1 kašika suvog začina
- 2 kašike maslinovo ulja
- 1 kašika brašna
- 1/2 kašičice kurkume
- so i voda
Priprema:
Iseckati
praziluk pa dodati čašu vode, ulje i suvi začin pa staviti a vatru da se
dinsta.
Za to
vreme očistiti krompir i iseći na krupnije kocke i staviti da se prokuva.
Kuvati
10 minuta pa skloniti sa vatre.
Kada
se praziluk prodinstao u glinenu posudu staviti pola praziluka, lepo
rasporediti, pa staviti ocedjen krompir i oprane šampinjone.
Ostatku
praziluka sipati 250 ml vode, dodati malo soli, kurkume i kašiku brašna
pa sve umutiti.
Preliti
ovom smesom krompir i šampinjone i staviti u rernu na 220 stepeni da se
peče sa poklopcem.
Posle
pola sata otklopiti pa peći još pola sata.
Sat
vremena, možda malo i duže se peče jer u glinenoj posudi treba više
vremena da masa unutra provri i ceo sud se zagreje.
Poslužiti
toplo.
Prijatno.