Sarma
Sarma je sigurno jedno od omiljenih ako ne i najomiljenije domaće jelo u Srbiji! Kombinacija kiselog kupusa i mlevenog mesa začinjenih o...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/sarma.html
Sarma je sigurno jedno od omiljenih ako ne i najomiljenije domaće jelo u Srbiji! Kombinacija kiselog kupusa i mlevenog mesa začinjenih onako “baš po ukusu” i jesu jedan od našin prepoznatljivih brendova.
Sastojci:
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 1 šolja pirinča od 2dl
- 3 glavice crnog luka
- suvo meso, po želji, slanina, rebra, kobasica
- začini. . . vegeta, so, biber, crvena paprika
- listovi kupusa
Priprema:
Postoje dva postupka za pravljenje sarmi, ja ne znam koji je prvi ili koji je pravi ali oba su mnogo dobra. Napisaću oba.
Postoje dva postupka za pravljenje sarmi, ja ne znam koji je prvi ili koji je pravi ali oba su mnogo dobra. Napisaću oba.
Prvi: Sitno iseckan luk, mleveno meso, pirinač i začine (1 kašika crvene paprike, 1 kašika vegete i 1/3 kašike bibera) izmesati i ostaviti da odstoje.
Listove kupusa oprati i odstraniti žilice.
Uzeti list sarme u ruku, staviti ga na otvoren dlan, ako je velik baš list onda ga preseći, na list staviti kašiku smese. Saviti stranu lista koja je do vas unutra (2-3cm) pa onda levu i desu isto tako unutra i na kraju tu stranu do vas do kraja lista urolati.
Tako zavijene sarme redjati u glinenu posudu, ta vam je najbolja za kuvanje sarme na čije ste dno stavili par listova kupusa. Izmedju sarmi staviti suvo meso, završiti rolanje sarmi, poklopiti ih sa jos par listova kupusa, naliti vodom, da ogreznu i staviti da se kuva. Tokom kuvanja sud u kojem se sarma kuva samo mrdati levo-desno. Kad je sarma kuvana, posle jedno 2h laganog krčkanja zapržiti.
I tu imate dve vrste zaprške. Jedna je sa uprženim brašnom i uljem, kojima je dodata kašika crvene paprike ili druga, koja je malo laganija, za one koji ne smeju teške zaprške. . . malo brašna se razmuti sa vodom i tome se doda paprika pa se tako istrese izmedju sarmi.
Drugi recept za pravljenje sarmi je: izdinstati sitno iseckan luk sa uljem i vodom, njemu dodajte meso i pirinač pa jos malo prokrčkajte, 10ak minuta, dodajte zacine. Isto motanje, ista zaprška i kuvanje.
O ovom nasem domaćem jelu bi se moglo pisati danima, svako ima neki svoj pravi isproban domaći recept, a za sve one koji bi da probaju neki drugi, ili nisu zadovoljni svojim imaju ova dva proverena, prava, domaća recepta.
Uživajte!