Mantije
Za testo 700 gr brašna 1,5 kašičica soli 400 ml vode Za fil: 40 gr maslaca 150 gr crvenog luka 400 gr mlevene junetine 1 ...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/mantije.html
Za testo
- 700 gr brašna
- 1,5 kašičica soli
- 400 ml vode
- 40 gr maslaca
- 150 gr crvenog luka
- 400 gr mlevene junetine
- 1 kašičica mešavine začina
- so
- biber
- 125 gr rastopljenog maslaca
Za fil:
Za premazivanje:
Priprema:
U velikoj zdeli pomešati brašno, so i vodu te zamesiti mekano testo. Zdelu prekriti kuhinjskom krpom i pustiti da odstoji 30 minuta.
U tavu staviti 40 gr maslaca i zagrejati ga na vatri dok se ne rastopi. Dodati sitno iseckani luk i dinstati na srednjoj vatri 4-5 minuta, dok ne postane staklast.
Dodati meso, mešavinu začina, so i biber, te ostaviti da se krčka dok ne ispari voda koju je meso pustilo. Dinstati meso još 2-3 minuta i pustiti da se ohladi.
Testo razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, podeliti na 8 jednakih kuglica, premazati svaku rastopljenim maslacem i ostaviti da odstoje 20 minuta.
Svaku kuglicu malo raširiti valjkom za testo, pa je lagano razvući rukama tako da se dobije jedna tanka kora (dimenzija otprilike 50-70cm).
Kada je prva kora razvučena, namazati je rastopljenim maslacem pa na nju staviti drugu koru. Postupak ponavljati dok sve kore ne potroše.
Dobijenu koru izrezati na jednake kvadrate i po njima ravnomerno rasporediti pripremljeno meso.
Na kraju ih premazati rastopljenim maslacem i peći 35-40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 230 stepeni. Poslužiti sa jogurtom.
Prijatno!
U velikoj zdeli pomešati brašno, so i vodu te zamesiti mekano testo. Zdelu prekriti kuhinjskom krpom i pustiti da odstoji 30 minuta.
U tavu staviti 40 gr maslaca i zagrejati ga na vatri dok se ne rastopi. Dodati sitno iseckani luk i dinstati na srednjoj vatri 4-5 minuta, dok ne postane staklast.
Dodati meso, mešavinu začina, so i biber, te ostaviti da se krčka dok ne ispari voda koju je meso pustilo. Dinstati meso još 2-3 minuta i pustiti da se ohladi.
Testo razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, podeliti na 8 jednakih kuglica, premazati svaku rastopljenim maslacem i ostaviti da odstoje 20 minuta.
Svaku kuglicu malo raširiti valjkom za testo, pa je lagano razvući rukama tako da se dobije jedna tanka kora (dimenzija otprilike 50-70cm).
Kada je prva kora razvučena, namazati je rastopljenim maslacem pa na nju staviti drugu koru. Postupak ponavljati dok sve kore ne potroše.
Dobijenu koru izrezati na jednake kvadrate i po njima ravnomerno rasporediti pripremljeno meso.
Na kraju ih premazati rastopljenim maslacem i peći 35-40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 230 stepeni. Poslužiti sa jogurtom.
Prijatno!