Torta sa turskim keksom i lešnikom
Ovu tortu sam pravila za nedeljno popodne od jednog paketa keksa i ta mera je dovoljna za jednu porodicu ili neke manje goste. Ukoliko želi...
https://narodnirecept.blogspot.com/2016/02/torta-sa-turskim-keksom-i-lesnikom.html
Ovu tortu sam pravila za nedeljno popodne od jednog paketa keksa i ta mera je dovoljna za jednu porodicu ili neke manje goste. Ukoliko želite veliku tortu poduplajte meru i sigurno možete da se opustite uz tortu koju žete brzo napraviti a imaće sjajan ukus lešnika.
Sastojci:
- 1 paket turskog keksa
- 600 ml mleka
- 3 kašike kristal šećera
- 2 pudinga sa ukusom lešnika ( dr Oetker )
- 125 gr margarina ili maslaca
- 100 gr šećera u prahu
- 100 gr mlevenih, pečenih lešnika
- 180 gr šlag krema ( meni je bilo dovoljno i za tortu i malo okolo )
Priprema:Podeliti keks na 4 jednake gomile. Ja da sam podelila ostala su mi 4 viška, a mogu da se poslažu 4 x 4.Pomešati puding i kristal šećer pa dodati 150 – 200 ml mleka, a ostatak staviti da provri.Kad provri zakuvati umućenu smesu i mešati dok se ne zgusne.Kada se zgusnulo skloniti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.Ulupati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa im dodati pola ohladjenog pudinga, umutiti, pa dodati još pola i opet umutiti.Umutiti i šlag krem sa mlekom ili kiselom vodom.Ako vam torta treba za nekih sat – dva vremena onda keks umoćite u mleko, ali samo zamočite i izvadite. Ako stoji malo duže raspašće se.Ako vam treba malo kasnije nema potrebe da umaćete keks.Poslažite od keksa prvu koru pa pažljivo nanesite trećinu krema od lešnika.Ako ne umačet ekeks u mleko on će s emalo pomerati pa pridržavajte rukom.Odgore pospite sa mlevenim lešnikom, pa nanesite deo šlaga.Umesto šlaga može i slatka pavlaka.Drugi red keksa, fil, lešnik, šlag, i tako još jednom.Odgore ide red keksa, ali preko premažite šata vam je ostalo.Dekorišite po želji.Torta može da se služe već posle par sati.Prijatno.