Posna baklava

Svi znamo da je baklava samo jedna, ali zašto je ne bi napravili posnom u toku posta na ulju. Odličnog je ukusa i da, posni margarin postoj...

Svi znamo da je baklava samo jedna, ali zašto je ne bi napravili posnom u toku posta na ulju. Odličnog je ukusa i da, posni margarin postoji. Svi margarini su napravljeni od biljnih masti i ulja dozvoljenih  u postu, posni margarini ne sadrže procenat mleka i mlečnih masti koje sadrže margarini koji nisu posni.


Sastojci:
  • 500 gr gotovih tankih kora
  • 500 gr oraha
  • 500 gr šećera
  • 250 gr posnog margarina
  • 200 ml vode + 500 ml vode
Priprema:


Prvo skuvati sirup. 400 gr šećera i 500 ml vode staviti da provri i kuvati nekoliko minuta ( po ćelji dodati kolutove limuna  na kraju ).
Uključiti rernu na 150 stepeni.
Pomešati mlevene orahe i 100 gr šećera.
Podeliti kore na 3 dela.
Otopiti margarin.
Premazati tepsiju margarinom pa staviti prvu koru ipoprskati je margarinom i vodom.
Uraditi tako sa svim korama prvog dela ali na zadnju koru ne prskati nista nego staviti pola nadeva od oraha.
Isti postupak ponoviti i sa drugim delom kora, pa opet staviti pola nadeva i preko staviti ostatak kora isprskanih sa margarinom i vodom.
Margarina mora da vam ostane da prelijete celu baklavu na kraju, a vodu svu utrošite pre zadnje kore.
Isecite odmah baklavu. Ne morate skroz do dole, malo je to teže nego samo gornje slojeve, otprilike do pola ili dokle vam nož ide i sv eprelijte ostatkom otopljenog margarina.
Stavite da se peče ( više se suši ) sat vremena.
Za to vreme će se sirup ohladiti.
Vrelu, pečenu baklavu zalijte hladnim sirupom i malo pritisnite nečim težim odgore, najbolje manjom tepsijom.
Ja sam stisnula malo više, pa ne izgleda nešto posebno, ali je ukus fantastičan, tako da znate, ne stiskajte previše.
Prijatno!

Slični recepti

Posni kolači 6123819064486132846

Постави коментар

emo-but-icon

Kako ocenjujete naše recepte?

Popularno

Novo

Utisci

item